hamburger menu
search

redvid esle

redvid esle

رویداد ایران > استان ها > ویژه استان ها > لرستان| سود کشاورزان در جیب دلالان

لرستان| سود کشاورزان در جیب دلالان

نام روستای مروک لرستان با کشاورزی گره‌خورده و زردآلوهای این روستا زبانزد خاص و عام است اما با وجود ظرفیت باغداری در مروک، اما ساکنان آن از برخی کمبودها و مشکلات رنج می‌برند.

این روستا تا شهر دورود حدود 32 کیلومتر و تا سد مروک دو کیلومتر فاصله دارد. زردآلوهای روستای مروک با طعم و رنگ متفاوتی که دارند زبانزد خاص و عام است، همین باعث شده روستا بر سر زبان‌ها بیفتد و در فصل برداشت زردآلو شاهد حضور افراد زیادی از استان‌های مختلف در این روستا باشیم. با وجود ظرفیت باغداری در مروک، اما ساکنان آن از برخی کمبودها و مشکلات رنج می‌برند، این در حالی است که توجه به ظرفیت‌های روستا ازجمله باغات زردآلو می‌تواند علاوه بر توسعه اقتصادی مهاجرت معکوس را به دنبال داشته باشد. نبود صنایع تبدیلی، سردخانه، تعاونی باغداران، پایین بودن سرعت اینترنت تنها بخشی از مشکلات روستای مروک است که هم اهالی و هم دهیار به آن اشاره می‌کنند، البته به نظر می‌رسد عدم معرفی روستای مروک و زردآلوی باکیفیتی که دارد نیز از مواردی است که باید موردتوجه قرار گیرد.

دلالان سود خوبی به جیب می‌زنند

علی پیرهادی از اهالی روستای مروک با اشاره به طعم خاص زردآلوی مروک می‌گوید: زردآلوی مروک طلای خوش‌طعمی است که هر کس فقط یک‌بار مزه آن را چشیده محال است مشتری دائم نشود. او می‌افزاید: اما متأسفانه به خاطر ماندگاری پایین زردآلو باغدار نمی‌تواند محصولش را به مدت زیادی نگهداری کند، بنابراین چاره‌ای جز عرضه محصول به‌محض چیدن به بازار ندارد، در این میان تنها دلال است که سودی به جیب می‌زند و باغدار چیزی دستش را نمی‌گیرد. یکی دیگر از اهالی روستا که باغدار است، عنوان می‌کند: مروک در همه فصل‌ها دیدنی و از جاذبه‌های طبیعی برخوردار است، اما این روستا از برخی مشکلات و معضلات ازجمله نبود مدرسه راهنمایی و دبیرستان همچنین خانه بهداشت رنج می‌برد. عبدالرضا چهارمیری می‌گوید: برخی از ساکنان روستا به دلیل نبود مدرسه و نبود خانه بهداشت ناچار به شهر مهاجرت کرده‌اند و این اتفاق خوبی نیست.

نبود صنایع تبدیلی برای زردآلو

دهیار مروک با اشاره به تعداد خانوار روستا می‌گوید: 85 خانوار با جمعیتی بالغ‌بر 350 نفر در روستا ساکن هستند که بیش از 90 درصد آن‌ها به باغداری مشغول هستند، بیش از 90 درصد باغات نیز به کشت زردآلو اختصاص پیداکرده است. علی‌محمد میرزایی با اشاره به اینکه در مروک بیش از 600 هکتار باغ زردآلو وجود دارد، می‌افزاید: زردآلوی روستای مروک به دلیل بافت خاکی که حالت شنی دارد همچنین موقعیت جغرافیایی ویژه از کیفیت مناسبی برخوردار است، به‌جرئت می‌توان گفت کیفیت رقم کشت‌شده در مروک با دیگر مناطق متفاوت است. او عنوان می‌کند: در برخی موارد باغداران 25 تن در هر هکتار زردآلو برداشت می‌کنند که در جای خود قابل‌تأمل است. دهیار روستا به مشکلات نیز اشاره و تصریح می‌کند: با وجود کیفیت و کمیت زردآلوی مروک اما زیرساخت‌های موردنیاز ازجمله صنایع تبدیلی، بسته‌بندی و سردخانه در روستا وجود ندارد هرچند در جشن زردآلو مسئولان وعده‌هایی مبنی بر ایجاد صنایع تبدیلی مطرح کردند اما تاکنون کاری انجام نگرفته است. میرزایی می‌گوید: تشکیل تعاونی باغداران نیز یکی از مطالبات باغداران است که درصدد ایجاد آن هستیم، زیرا در این صورت می‌توان زردآلوی برداشت‌شده را مستقیم توزیع کرد. او تأکید می‌کند: اگر صنایع تبدیلی در روستا ایجاد شود می‌توان شربت زردآلو، مربای زردآلو، قیسی و کمپوت تولید کرد، اما برای راه‌اندازی صنایع تبدیلی نیازمند حمایت دولت هستیم زیرا باغداران نمی‌توانند به‌تنهایی کاری انجام دهند. دهیار می‌گوید: زردآلوی مروک از چنان کیفیت بالایی برخوردار است که به‌اصطلاح کوچه‌بازار روی هوا آن را می‌برند، اما اگر سردخانه ایجاد و بسته‌بندی بندی انجام شود علاوه بر کوتاه شدن دست دلالان باغداران سود زحمتشان را می‌بینند. میرزایی به زمان برداشت زردآلو در مروک نیز اشاره و عنوان می‌کند: تقریبا اوایل خرداد برداشت زردآلو آغاز و تا اواخر تیرماه ادامه دارد، زمان برداشت روستا مملو از گردشگرانی است که از اقصی نقاط کشور شاهد چیدن زردآلوی ناب مروک هستند. او در مورد تأمین آب موردنیاز باغات زردآلو نیز توضیح می‌دهد: بخش عمده آب موردنیاز از طریق چاه و یخشی نیز یعنی حدود چهل تا پنجاه هکتار آن از طریق آب سد مروک تأمین می‌شود. دهیار در ادامه با بیان اینکه وجود باغات و کوهستانی بودن روستا از مهم‌ترین ظرفیت گردشگری مروک است، می‌گوید: روستا در فصل برداشت خیلی شلوغ است اما جایگاه خاصی برای استقرار و اسکان گردشگران وجود ندارد، همچنین سرویس بهداشتی و موارد دیگر احداث نشده است. میرزایی در زمینه طرح هادی روستا نیز بیان می‌کند: طرح هادی مروک حدود 80 درصد پیشرفت دارد و مهم‌ترین کاری که انجام‌نشده آسفالت سطح خیابان‌ها است، اما بافت روستا جدید و از استحکام لازم برخوردار است.

متقاضی ایجاد صنایع تبدیلی نداریم

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی لرستان در خصوص انتقاد باغداران روستای مروک مبنی بر نبود صنایع تبدیلی می‌گوید: مشکل در این رابطه نبود متقاضی است وگرنه ما در صورت وجود متقاضی ایجاد صنایع تبدیلی و سردخانه همه حمایت‌های لازم ازجمله حمایت مالی و صدور مجوزها را انجام می‌دهیم. علیرضا احمدوندی می‌افزاید: بااینکه زردآلوی روستای مروک از کیفیت بالایی برخوردار است و می‌تواند در زمینه تولید فرآورده‌های جانبی ازجمله مربا، مارمالاد و دیگر محصولات حرفی برای گفتن داشته باشد اما به دلیل نبود صنایع تبدیلی نتوانسته ارزش‌افزوده‌ از این محل ایجاد کند. او با بیان اینکه حتی اگر متقاضی احداث پایانه فروش و سالن سورتینگ در مروک شناسایی شود، تصریح می‌کند: متأسفانه در این زمینه نیز کسی پای‌کار نمی‌آید، به نظر می‌رسد تشکیل تعاونی زردآلوکاران منطقه مروک می‌تواند زمینه‌ساز سرمایه‌گذاری در خصوص ایجاد صنایع تبدیلی و سردخانه باشد. مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی لرستان در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشاره به اینکه زردآلوی مروک را به دلیل کیفیت بالا پیش‌خرید می‌کنند، می‌گوید: سه نوع زردآلوی زودرس، میان‌رس و دیررس در طول دو ماه توسط باغداران مروک برداشت می‌شود. احمدوندی عنوان می‌کند: میانگین برداشت زردآلو در هر هکتار در بعضی سال‌ها به 30 تن هم رسیده، درواقع زردآلو به‌عنوان یک ظرفیت قابل‌توجه می‌تواند زمینه توسعه روستا را فراهم کند. او بیان می‌کند: حوزه باغبانی جهاد کشاورزی استان حتی می‌تواند تسهیلات سایه‌بان را به‌منظور مقابله با تگرگ و سرما به باغداران روستای مروک پرداخت کند. 

امتیاز: 0 (از 0 رأی )
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد
آخرین اخبار مربوط به بیمه دات کام
قانون جدید افت قیمت خودرو